Kimyasal Analizler

Ayran
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
YAĞ TAYİNİ Gravimetrik AOAC 989.05 %   100 mL 3 gün
TUZ ANALİZİ Titrimetrik AOAC 935.43 % + 100 mL 1 gün
YAĞSIZ KURU MADDE Gravimetrik TS 1018 %   100 mL 3 gün
YOĞUNLUK ANALİZİ Piknometre TS 1018   100 mL 1 gün
TİTRE EDİLEBİLİR ASİTLİK Titrimetrik TS 1018 % + 100 mL 1 gün
HAM PROTEİN TAYİNİ Kjeldahl AOAC 2001.14 %   100 mL 2 gün
Süt Tozu
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
KÜL TAYİNİ Gravimetrik AOAC 930.30 %   100 g 3 gün
PROTEİN TAYİNİ Kjeldahl AOAC 930.29 %   100 g 2 gün
Çiğ ve Isıl İşlem Görmüş Süt
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
KÜL TAYİNİ Gravimetrik AOACˏ 945.46 % + 100 mL 3 gün
PROTEİN TAYİNİ Kjeldahl AOAC 991.20 % + 100 mL 2 gün
YAĞ TAYİNİ Gravimetrik AOAC 989.05 %   100 mL 3 gün
RUTUBET VE KURU MADDE TAYİNİ Gravimetrik TS 1018 %   100 mL 2 gün
TİTRASYON ASİTLİĞİ TAYİNİ Titrimetrik TS 1018 %   100 mL 1 gün
YAĞSİZ KURU MADDE TAYİNİ Gravimetrik TS 1018ˏ AOAC 989.05 %   100 mL 3 gün
Peynir ve Çeşitleri
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
KÜL TAYİNİ Gravimetrik AOAC 935.42 %   100 g 3 gün
RUTUBET VE KURU MADDE TAYİNİ Gravimetrik TS EN ISO 5534 %   100 g 2 gün
TUZ TAYİNİ Ttitrimetrik AOAC 935.43 % + 100 g 1 gün
YAĞ TAYİNİ Gravimetrik AOAC 933.05 %   100 g 3 gün
TİTRASYON ASİTLİĞİ TAYİNİ Titrimetrik TS 591 % + 100 g 1 gün
PROTEİN TAYİNİ Kjeldahl AOAC 920.123ˏ AOAC 991.20 %   100 g 2 gün
Tereyağı
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
REICHERT-MEISSL SAYISI Titrimetrik TS 1331   100 g 2 gün
Yoğurt
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
TİTRE EDİLEBİLİR ASİTLİK TAYİNİ Titrimetrik TS 1330 % + 100 g 1 gün
PEROKSİDAZ (STORCH) Kolorimetrik TS 1330   100 g 2 gün
PROTEİN TAYİNİ Kjeldahl TS 1330 %   100 g 2 gün
YAĞ TAYİNİ Gravimetrik AOAC 989.05 %   100 g 3 gün
YAĞSIZ KURU MADDE TAYİNİ Gravimetrik TS 1330 %   100 g 3 gün
RUTUBET VE KURU MADDE TAYİNİ Gravimetrik TS 1330 %   100 g 2 gün
KARBOKSİMETİL SELÜLOZ (CMC) TAYİNİ Spektrofotometrik Determination of Carboxymethylcellulose in Food Produtcs Horace D. Graham DOI: 10.1111/j.1365-2621   100 g 3 gün
 
Buğday ve Buğday Unu
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
KURU GLUTEN TAYİNİ Gravimetrik TS EN ISO 21415-3 %   100 g 3 gün

 
Tahıl, Tahıl Ürünleri ve Baklagiller
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
RUTUBET VE KURU MADDE TAYİNİ Gravimetrik TS EN ISO 712 % + 100 g 2 gün
KÜL TAYİNİ Gravimetrik TS EN ISO 2171/ TS 13494/ TS 1620 %   100 g 3 gün

 
Makarna, Buğday ve Nohut
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
HAM PROTEİN TAYİNİ Kjeldahl TS 1620 %   100 g 2 gün

 
Taze Et, Hazırlanmış Et ve Karışımları
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
RUTUBET VE KURU MADDE TAYİNİ Gravimetrik AOAC 950.46 %   100 g 2 gün
KÜL TAYİNİ Gravimetrik AOAC 920.153/ AOAC 923.03 %   100 g 3 gün
PROTEİN TAYİNİ Kjeldahl AOAC 928.08 %   100 g 2 gün
 
Balık ve Diğer Su Ürünleri
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
KÜL TAYİNİ Gravimetrik AOAC 938.08 %   100 g 3 gün
PROTEİN TAYİNİ Kjeldahl AOAC 940.25 %   100 g 2 gün
 
Karabiber
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
RUTUBET ANALİZİ Distilasyon TS 2134 %   100 g 2 gün
TOPLAM KÜL ANALİZİ Gravimetrik TS 2131 ISO 928 %   100 g 3 gün
UÇUCU YAĞ ANALİZİ Distilasyon TS EN ISO 6571 %   100 g 2 gün

 
Pulbiber
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
BOYA ANALİZİ   TS 2284   100 g 2 gün
RUTUBET ANALİZİ Distilasyon TS 2134 %   100 g 2 gün
TUZ ANALİZİ Gravimetrik TS 3706 %   100 g 3 gün
UÇUCU YAĞ ANALİZİ Distilasyon TS EN ISO 6571 mL/100 g   100 g 2 gün

 
Sirke
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
ALKOL Kromotografik (GC-FID) AOAC 930.35 % + 50 mL 2 gün

 
Reçel
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
SİTRİK ASİT TAYİNİ Kromatografik (HPLC) AOAC 986.13 mg/kg   100 g 3 gün

 
Sebze Ürünleri
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
KÜL TAYİNİ Gravimetrik AOAC 930.05 %   100 g 3 gün

 
Taze ve Kuru Meyve
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
KÜL TAYİNİ Gravimetrik AOAC 940.26 %   100 g 3 gün

 
Meyve, Sebze ve Ürünleri
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
SUDA ÇÖZÜNÜR KATI MADDE (BRIKS) ANALİZİ Refraktometrik TS 4890 %   100 g/100 mL 1 gün

 
Meyve ve Sebze Suları
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
FORMOL SAYISI Titrimetrik TS EN 1133   200 mL 1 gün

 
Meyve Suları
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
TOPLAM FENOLİK MADDE İÇERİĞİ Spektrofotometrik Lee/ H. S./ Phenolic Compounds In Food/ In Handbook Of Food Analysis/ Edited By Leo M. L. Nollet/ 2nd Edition/ Revised And Expanded/ Volume 1/ Marcel Dekker Inc./2004/ pp.657-716. mg/L   200 mL 2 gün

 
Yaş ve Kuru Meyve / Sebze Ürünleri
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
TİTRASYON ASİTİĞİ TAYİNİ Titrimetirk TS 1125 ISO 750 % + 100 g /100 mL 1 gün

 
Kakao ve Kakaolu Ürünler
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
KÜL TAYİNİ Gravimetrik AOAC 972.15 %   100 g 3 gün
RUTUBET TAYİNİ- KURU MADDE TAYİNİ Gravimetrik AOAC 931.04 %   100 g 2 gün
YAĞ TAYİNİ (+Çikolatada yağ) Gravimetrik AOAC 963.15 %   100 g 3 gün
KAKAO YAĞI EŞDEĞERİ TAYİNİ(SÜT YAĞLI VE BİTTER) Kromatografik (GC-FID) TS EN ISO 23275-2 %   100 g 2 gün

 
Çikolata
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
REICHERT MEISSL SAYISI Titrimetrik AOAC 925.41   100 g 3 gün
YAĞSIZ KAKAO KİTLESİ TAYİNİ Spektrofotometrik TS 7800 %   100 g 2 gün
RUTUBET TAYİNİ-KURU MADDE TAYİNİ Gravimetrik TS 7800 %   100 g 2 gün
SÜT KURU MADDESİ TAYİNİ Kjehldahl AOAC 939.02 %   100 g 3 gün
SÜT YAĞI TAYİNİ Hesaplama TS 7800- AOAC 925.41 %  
TOPLAM KAKAO KURU MADDE TAYİNİ Hesaplama TS 7800- AOAC 925.41 %  

 
Gıdalar
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
HAM SELÜLOZ TAYİNİ( ÇAY KAKAO VE %1’DEN AZ HAM SELÜLOZ İHTİVA EDEN GIDALAR HARİÇ) Gravimetrik TS 6932     100 g 3 gün
BENZOİK ASİT SORBİK ASİT TAYİNİ Kromatografik (HPLC) Journal of Chromatography A 883 229-304 mg/kg   100 g 2 gün
EKSTRAKTE EDİLEN YAĞDA YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONU Kromatografik (GC-FID) Commission Regulation (EEC) No. 2568/91     100 g 2 gün
FOSFOR Spektrofotometrik AOAC 995.11 %   100 g 3 gün
AĞIR METAL TAYİNİ ICP-OES J. AOAC Int. 2000 Sep-Oct; 83 (5):1218- 24 mg/kg   100 g 3 gün
CİVA ICP-OES Hidrür J. Agri. Food Chem. 2003 51 (5) 1307-1312 µg/kg + 100 g 3 gün
SELENYUM (Se) ICP-OES Journal of Food Comp.and Analysis 2002 15/593-615 mg/kg   100 g 3 gün
ARSENİK (As) ICP-OES-Hidrür J.Agri. Food Chem. 2003 51 (5) – 1307-1312 mg/kg   100 g 3 gün
SU AKTİVİTESİ (WATER ACTIVITY) Aw Ölçüm Cihazı Journal of Food Composition and Analysis/ 6:364-369   100 g 1 gün
 
Bal
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
ASİTLİK TAYİNİ Titrimetrik TS 13360 %   100 g 1 gün
DİASTAZ SAYISI ANALİZİ Spektrofotometrik TS 13364   100 g 3 gün
HİDROSİMETİLFURFURAL (HMF) ANALİZİ Kromatografik (HPLC) International Honey Commission (2002) mg/kg + 100 g 3 gün
İNVERT ŞEKER ANALİZİ Titrimetrik TS 3036 %   100 g 3 gün
KÜL ANALİZİ Gravimetrik TS 2131 ISO 928 %   100 g 3 gün
NEM Refraktometrik TS 13365 % + 100 g 1 gün
SUDA ÇÖZÜNMEYEN KATI MADDE TAYİNİ Gravimetrik TS 3036 %   100 g 3 gün
Pekmez
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
HİDROKSİMETİLFURFURAL(HMF) ANALİZİ Kromatografik (HPLC) International Honey Commission mg/kg + 100 g 3 gün
SAKKAROZ ANALİZİ Titrimetrik TS 3792 %   100 g 3 gün
SUDA ÇÖZÜNEN KATI MADDE (BRIKS) TAYİNİ Refraktometrik TS 4890 %   100 g 1 gün
TOPLAM KÜL TAYİNİ Gravimetrik TS 3792 %   100 g 3 gün
Tahin
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
HAM SELÜLOZ TAYİNİ Gravimetrik TS 4966 %   100 g 3 gün
SUSAM YAĞI Gravimetrik TS 2589 %   100 g 3 gün
PROTEİN Kjeldahl TS 324 %   100 g 2 gün
Tahin ve Helva
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
LİF (HAM SELÜLOZ) ANALİZİ Gravimetrik TS 4966 %   100 g 3 gün
SUSAM YAĞI ANALİZİ Gravimetrik TS 2590 %   100 g 3 gün
TOPLAM ŞEKER TAYİNİ Titrimetrik TS 7780 %   100 g 3 gün
Siyah Zeytin
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
FERRO LAKTAT-FERRO GLUKONAT ICP-OES TS 774 mg/kg   100 g 3 gün
Katı ve Sıvı Bitkisel Yağlar
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
ALFA TOKOFEROL (VİTAMİN E) İÇERİĞİ Kromatografik (HPLC) AOCS Official Method Ce 8-89 mg/kg + 100 g 3 gün
Zeytinyağı, Tereyağ, Bitki Adıyla Anılan Yağlar, Prina Yağı ve Ekstrakte Edilen Yağlar
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
KURŞUN(Pb) ICP-OES İşletme İçi Metod mg/kg + 100 g 3 gün
DEMİR (Fe) ICP-OES İşletme İçi Metod mg/kg + 100 g 3 gün
BAKIR (Cu) ICP-OES İşletme İçi Metod mg/kg + 100 g 3 gün
ARSENİK (As) ICP-OES İşletme İçi Metod mg/kg + 100 g 3 gün
Bitki Adıyla Anılan Yemeklik Yağlar
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
ASİT SAYISI Titrimetrik Official Journal of the European Communities %   100 g 1 gün
SABUNLAŞMA SAYISI Titrimetrik AOAC 920.160   100 g 1 gün
SABUNLAŞMAYAN MADDE MİKTARI TAYİNİ Titrimetrik AOAC 933.08 %   100 g 3 gün
PEROKSİT SAYISI TAYİNİ Titrimetrik Official Journal of the European Communities mEq O2 /kg Yağ + 100 g 1 gün
YAĞ ASİDİ METİL ESTERLERİNİN TAYİNİ Kromatografik (GC-FID) Commission Regulation (EEC) 2568/91 % + 100 g 2 gün
STEROL KOMPOZİSYONU Kromatografik (GC-FID) Official Journal of the European Communities %   100 g 5 gün
Yemeklik Zeytinyağı ve Prina Yağları
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
STİGMASTADİEN TAYİNİ Kromatografik (GC-FID) IOOC COI/T.20/Doc. No.11 mg/kg + 100 g 5 gün
TRİGLİSERİT BİLEŞİMİ VE TRİLİNOLEİN İÇERİĞİNİN TAYİNİ Kromatografik (HPLC) AOCS Ce 5c-93 EEC 2568/91 (Annex VIII) + 100 g 2 gün
SERBEST YAĞASİTLERİ (%OLEİK A.) Titrimetrik AOAC 940.28 Oleik Asit + 100 g 1 gün
SABUNLAŞMA SAYISI TAYİNİ Titrimetrik AOAC 920.160   100 g 3 gün
SABUNLAŞMAYAN MADDE MİKTARI TAYİNİ Titrimetrik AOAC 933.08 %   100 g 3 gün
PEROKSİT SAYISI TAYİNİ Titrimetrik AOAC 965.33 mEq O2 /kg Yağ + 100 g 3 gün
YAĞ ASİDİ METİL ESTERLERİ TAYİNİ Kromatografik (GC-FID) Commission Regulation (EEC) 2568/91 % + 100 g 3 gün
STEROL KOMPOZİSYONU Kromatografik (GC-FID) Commission Regulation (EEC) 2568/91   + 100 g 5 gün
UV’DE ÖZGÜL SOĞURMA Spektrofotometrik Commission Regulation (EEC) No 299/2013 2568/91   + 100 g 1 gün
TOPLAM FENOLİK İÇERİĞİN TAYİNİ Spektrofotometrik European Journal of Lipid Science and Technology 106 2004 100 g 2 gün
MUMSU MADDE İÇERİĞİNİN TAYİNİ Kromatografik (GC-FID) IOOC COI/T.20/Doc.No.18- EEC 2568/91(Annex IV) g/kg + 100 g 3 gün
TRANS YAĞ ASİTLERİ Kromatografik (GC-FID) IOOC COI/T.20/Doc. No.33- EEC 2568/91 (Annex X)   + 100 g 1 gün
TOHUM YAĞLARININ TESPİTİ (ECN 42 FARKI) Kromatografik (HPLC) IOOC COI/T.20/Doc. No.20- EEC 2568/91 (Annex XVIII) + 100 g 2 gün
Zeytinyağı
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
YAĞ ASİTLERİNİN METİL VE ETİL ESTERLERİNİN TAYİNİ Kromatografik (GC-FID) IOOC COI/T.20/ Doc. No. 28 g/kg + 100 g 3 gün
Bitki Adıyla Anılan Yağlar / Zeytinyağı
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
2-GLİSERİLMONOPALMİTAT Kromatografik (GC-FID) IOOC COI/T.20/ Doc. No. 23 % + 100 g 3 gün
Ham ve Rafine Yağlar
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
SERBEST YAĞ ASİTLERİ(%OLEİK A.) Titrimetrik AOAC 940.28 Oleik Asit + 100 g 1 gün
Yağlar
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
RUTUBET VE UÇUCU MADDE TAYİNİ Piknometrik TS 1607 EN ISO 662 %   100 g 2 gün
ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ Gravimetrik TS 894 g/L   100 g 1 gün
PEROKSİT SAYISI TAYİNİ Titrimetrik AOAC 965.33 mEq O2 /kg Yağ   100 g 1 gün
YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONU Kromatografik (GC-FID) Commission Regulation (EEC) 2568/91 %   100 g 1 gün
Yağlı Kuru Meyveler / Ezmeler ve Baharat
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
AFLATOKSİN Kromatografik (HPLC) AOAC 999.07 µg/kg + 1 kg 3 gün
Hububat / Hububat Ürünleri ve Kabuklu Kuru Meyve
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
AFLATOKSİN Kromatografik (HPLC) AOAC 991.31 µg/kg   1 kg 3 gün
Siyah ve Yeşil Çay
ANALİZ ADI METOD METOD KAYNAĞI ÖLÇÜM BİRİMİ AKREDİTASYON NUMUNE MİKTARI ANALİZ SÜRESİ
KAFEİN TAYİNİ Kromatografik (HPLC) Journal of Chromatography A/1134 / 194-200 %   100g 5 gün